Ett förvärv norrifrån

Fredrick Landgård

Dalmålet sitter djupt inrotat i Fredrick Landgård, men som produktchef på Thomee är han van att släppa ifrån sig puckarna snabbt.

”Jag har nästan alltid jobbat med byggrelaterade produkter. I Svenljunga jobbade jag på Blåkläder, också som produktchef, och utvecklade ett nytt sortiment egna skor och handskar. När familjen växte blev det inte hållbart att pendla från Skåne. Jag kontaktade Thomee i precis rätt läge när en tjänst som produktchef blev vakant här. På något sätt var det meningen att det skulle ske. Det är drygt två år sedan jag började, och pandemin har satt sin prägel på mycket, men jag har fått bra mottagande och stöd.

Mitt dalmål är nog ganska tydligt fortfarande, och är man från Leksand är hockeylaget väldigt viktigt. Själv spelade jag tills jag var 14-15 år. Det räckte för att jag fortfarande måste se alla deras matcher på tv. Träning har alltid varit viktigt, en ventil för att rensa och ladda. Förutom hockey och en massa andra sporter, fastnade jag för rodd i tonåren. Ett intresse som jag tog upp när vi flyttat till Helsingborg. Jag och sju killar ställde faktiskt upp i SM i en båt som kallas 8:a. Med lite tur hinner jag numera träna två-tre gånger i veckan.

Att bygga hus liknar jobbet att bygga ett starkt sortiment, hur kommer man fram till den liknelsen?

Trots att jag som sagt jobbat nära byggsektorn har jag haft väldigt liten erfarenhet av att bygga själv med mina egna händer. Inte så att jag har tummen mitt i handen, men det har inte blivit av. Men efter att vi köpte ett litet nedgånget gästhus på en avstyckad tomt i Lerberget söder om Höganäs, har intresset dock blivit mer handgripligt. Och väldigt inspirerande. Vi har byggt till det lilla huset, som blivit nästan två gånger så stort. Vi har hållit oss till den gamla stilen som präglar kvarteren, och någon av grannarna sa att det ser ut som att det nya huset är äldre än det gamla. Ett gott betyg tycker vi. Hela projektet hade typ platsat i svt:s Husdrömmar, med en inte helt spikrak byggprocess. Många små och stora beslut ska tas och samordnas på kort tid, trots att man tycker sig ha planerat bra. Vi hade såklart hjälp med alla stora moment, men inne har vi gjort mycket själva.

Att vara produktchef i ett grossistföretag liknar den där byggprocessen tycker jag. Du måste trivas med ett högt tempo, hålla många bollar i luften och hålla drivet i processerna. Och det viktigaste, lita på lagarbetet. Släppa i väg puckarna inom företaget, till inköp, marknad och logistik etcetera. På jobbet är jag nog mest den analytiska Fredrick, jag vill gärna suga på karamellerna ett tag innan jag tar beslut, och det innebär också att magkänslan får finns med. Det är ofta beslut som vi på företaget ska leva med under lång tid.

Hur försvarar man rollen som mellanhand mellan tillverkare och återförsäljare, som grossisten är?

Här på Thomee jobbar vi mest med andras varumärken, och utveckling sker nära leverantörerna. Ska vårt led, vår roll i affären, vara berättigad handlar det om att förädla, ligga före, se och analysera köpmönster i konsumentledet och hitta lönsamhet i lager och logistik som gynnar våra kunder. Visst händer det att kunderna prövar att gå direkt till tillverkaren, men dom märker oftast att det inte blir lönsamt i längden, och att vi tillför många värden som kanske inte alltid är tydliga. Men vi lutar oss tryggt mot en klok affärsidé, och det har funkat i 130 år.